Ett billigare alternativ för familjen Danielsson

"Precis som vanligt fast bättre"

Familjen Danielsson från Nykil är en helt vanlig familj som kör en helt vanlig biogasbil. De berättar om varför de valde gasbil och hur det har gjort de ännu mer miljömedvetna.

Joakim och Ia i Danielsson bor i Nykil med sin familj och har två bilar varav den ena går på gas. För dem var biogas ett billigt och bra alternativ för hela familjen.

– Våren 2010 när det var dags att skaffa en ny bil och då hade jag möjlighet att få en förmånsbil via mitt arbete. Då var det 40 % lägre förmånsvärde på den avgiften. Efterhand har vi märkt att det är 2 kronor billigare per mil att köra på gas än bensin, berättar Joakim.

Det var det ekonomiska som avgjorde beslutet, men miljöaspekten var såklart en bidragande orsak till att skaffa gasbil:

– Jag märker att vårt miljöintresse har ökat sedan vi skaffade bilen. Vi handlar mer ekologiskt och källsorterar mer, säger Ia.

Använder bilen varje dag

Bilen är en viktig pusselbit för att få vardagslivet att gå ihop: 
– Vi använder ju bilen varje dag. Vi bor ju ute på landet så vi behöver skjutsa barnen till skola, förskola innan vi själva åker till jobbet, berättar Ia.

Joakim fortsätter:
– Dessutom är vi mitt uppe i en renovering av huset just nu, så det är mycket transporter till och från byggaffären, och skräp som ska slängas på återvinningscentralen.

”Precis som vanligt"

Det finns vissa fördomar mot att äga en gasbil, som att det skulle finnas få mackar och vara svårt att tanka. I Linköping stämmer inte den bilden. Joakim berättar:

– Det är ju inte så krångligt att ha gasbil, för det är ju precis som en vanlig bil. Och speciellt i Linköping finns det ju många mackar att välja på, så vi behöver ju inte åka extra och tanka. Vi löser ju tankningen i…

– …i vardagslivet ändå, avslutar Ia.

Hjälpte denna information dig? Nej