Grepstad gårdsbutik är nöjda med biogas i sin transportbil

Eva Sandström och Ola Schwartz är lantbrukarna som blev jordgubbsodlare av en slump. På Grepstad gårdsbutik utanför Motala säljer de närproducerade livsmedel och kör alla sina transporter på närproducerad biogas.

När Eva och Ola köpte Grepstad gård i början av 2000-talet följde en jordgubbsodling med på köpet. Ola hade tidigare jobbat som spannmålsbonde men aldrig med jordgubbar och paret hade först inga planer på att ta över odlingen. Men så bestämde de sig för att prova.

– Vi började med att sälja jordgubbar och hade bara öppet under sommaren. Så höll vi på några år, berättar Eva.

Affärerna gick bra och några år senare bestämde sig för att expandera företaget. Sommaren 2011, lagom till jordgubbssäsongen, stod de nya lokalerna till Grepstad gårdsbutik klara. I butiken säljer de sina egna grönsaker och marmelad, produkter från granngårdarna och varor som de köper in från andra producenter. Och jordgubbar såklart!

Biogas – ett enkelt val

När affärerna ökade och transporterna blev fler, köpte de sin första biogasbil. Valet var ganska enkelt. Ska man sälja närproducerat så känns det passande att även köra på närproducerat bränsle.

– För oss var biogas det bästa miljöalternativet som fanns då, säger Ola.

Eva lägger till:
– Vi känner oss så himla nöjda att kunna åka med gott samvete. Med minimala avgaser och utsläpp!

”Att köra biogasbil blir som en gemenskap. Man hälsar på varandra när man tankar.”

De erkänner att det var en liten omställning att byta från bensin till biogas, speciellt när de bor på en gård med en bit till närmsta mack. Men de håller inte med om att det skulle vara krångligare med biogasbil, något som brukar vara en vanlig fördom.

– Det är som vilken bil som helst. Man måste bara planera lite, säger Ola.

– Vi känner oss så himla nöjda att kunna åka med gott samvete. Med minimala avgaser och utsläpp!

I dag har Grepstad gårdsbutik öppet året runt och de märker att intresset för närproducerad mat har ökat, speciellt de senaste åren. Till butiken kommer både kunder som bor i området och sommarturister.

– Vissa stamkunder kommer hit med långa inköpslistor och handlar det mesta hos oss och hos granngårdarna, berättar Eva.

Även hos Ola och Eva har miljöintresset vuxit.

– Vi vill bli fossilfria. Förutom biogasbilen så producerar vi egen el med solceller, säger Ola.

Ola berättar också att han är nyfiken på att testa biogödsel, restprodukten från biogasproduktionen som främst säljs till lantbrukare:

– Biogödsel är väldigt intressant för oss som är lantbrukare. Vi behöver näringen från gödslet och det måste tillbaka in i kretsloppet.

Varken Eva eller Ola har ångrat valet av bil. De har redan bestämt sig för att nästa bil också ska gå på biogas.

– Nu hoppas vi bara att fler lantbrukare också väljer att köra på biogas, avslutar Ola.