38 nya biogasbilar till Martin & Servera

För Martin & Servera är hållbarhetsarbetet en viktig del i att kunna uppfylla sin vision – att vara restaurangens bästa partner. Att vara klimatneutrala senast 2030 är ett stort klimatmål som de har. Genom att byta ut sin fordonsflotta till bland annat biogasbilar har de kommit en bra bit på vägen mot sitt mål. 

Fossilfri fordonsflotta

Med sin rikstäckande verksamhet står distributionen av varor för en stor del av koncernens klimatpåverkan. Som en del av Martin & Serveras hållbarhetsarbete började de därför ställa om sin fordonsflotta till fossilfria alternativ. 2018 blev året som de beställde sin sista dieselbil – och första året som de började köra på biogas. I mars 2023 har de 25 egna biogasbilar och under 2023 tillkommer ytterligare 38 stycken. En del går på komprimerad biogas medan andra går på flytande biogas. 

Flera fördelar med biogas

Marcus Stockberg som är transportchef på Martin & Servera berättar att de har över 6 000 leveranser om dagen. Deras kunder är till exempel restauranger, skolor, kommuner och myndigheter. Många av kunderna ställer höga krav på sina leverantörer, framför allt gällande klimatneutrala transporter. Här är biogas ett utmärkt alternativ, eftersom det i princip inte har några koldioxidutsläpp. Dessutom är det förnybart och lokalproducerat.

– Förutom biogasbilarna har vi sex elbilar och en beställning på ytterligare tolv stycken. Vi ser fördelar i att ha en diversifierad fordonsflotta, men biogasbilarna har bättre räckvidd och tankningsmöjligheter, säger Marcus.

I Sverige finns det över 200 tankstationer för biogas och det blir allt fler. Merparten av tankstationerna är för komprimerad biogas, men intresset för flytande biogas ökar kraftigt. Martin & Servera har sitt centrallager i Norrköping, bara ett stenkast ifrån Svensk Biogas mack med flytande biogas på Kvicksilvergatan.

Efter årets slut kommer 50 procent av Martin & Serveras egna fordonsflotta drivas på fossilfria medel, varav majoriteten går på biogas. Vi är glada för att ni på Martin & Servera är med och bidrar till en mer hållbar framtid!