Kör Eco - trafikskolan som har gjort ett viktigt vägval

Kör Eco i Linköping kan stoltsera med att vara landets enda fossilfria körskola där alla bilar går på biogas. Grundarna Johanna Edelönn och Bo Andersson vill inspirera sina elever till en hållbar livsstil även efter att körkortet är taget.

Hur föddes idén om en fossilfri körskola?

– Johanna kom med förslaget när vi jobbade tillsammans på en annan körskola. Efter lång förberedelse med en gedigen affärsplan och bra hjälp från bland annat Nyföretagarcentrum så kände vi oss redo att starta upp företaget i maj 2016, berättar Bo Andersson.

Hos Johanna Edelönn har miljöintresset funnits med länge. Hon kör själv biogasbil och har arbetat som ecodriving-instruktör i flera år, men hon kände att hon ville göra ännu mer. Det var inte bara tanken på att starta den första fossilfria körskolan som lockade, utan att det fanns ett stort behov att minska klimatpåverkan från en bransch som orsakar mycket utsläpp.

– Tyvärr tar inte trafikskolebranschen sitt ansvar, trots att man kan påverka mycket. I Linköping finns de rätta förutsättningarna med hög tillgänglighet till biogasmackar. Det hade inte varit lika lätt att starta upp Kör Eco i en annan stad. Det är en stor del av vår affärsidé att kunna tanka det renaste bränslet som finns, säger Johanna.

Miljöprofilen lockar

I början var det tufft, men så småningom rullade det på. Ryktet spred sig snabbt och i dag har företaget sju anställda, fem utbildningsbilar och nästan 400 elever som har tagit sitt körkort tack varje Kör Eco.

– Det är absolut vår miljöprofil som lockar kunderna. Vi som jobbar tror på idén och är väldigt engagerade – och det smittar av sig! Våra elever är också väldigt medvetna, säger Johanna.
– Vissa elever har sagt att de inte hade tagit körkort om vi inte funnits, säger Bo.

Uppmuntrar elever att köra hållbart

Hållbarhetstänket löper som ”grön” tråd genom hela företagets affärsidé. Alla fordon går på biogas utom mopederna som drivs med el. Möblerna i lokalerna är återbrukade och fikat på utbildningarna är närproducerat och ekologiskt. Lärarna pratar även mycket om miljöfrågor på lektionerna och eleverna får lära sig att tanka biogas. Kör Eco vill också uppmuntra sina elever att resa hållbart när de väl har tagit sitt körkort.

– Vi vill visa att det finns andra alternativ än att äga sin bil. Alla elever som tar körkort får rabatt på medlemskap i en bilpool och blir medlemmar i föreningen Gröna bilister, berättar Bo.

Gör skillnad på riktigt

Siffrorna talat sitt tydliga språk, genom sin verksamhet gör Kör Eco en stor insats för miljön. Eftersom alla utbildningsbilar i första hand körs på biogas och väldigt sällan tankas med bensin, så blev deras miljöbelastning från bilarna endast 73 kg koldioxid under 2017. Om bilarna i stället hade körts på diesel skulle de orsakat 6 602 kilo koldioxidutsläpp.

– Det bästa beslut jag har tagit är att driva Kör Eco. Det vi gör lokalt här i Linköping gör skillnad globalt, och vi kan vara med och bidra till en bättre miljö, avslutar Johanna.