“Biogas är ju lite coolare när man bor i Linköping”

Sedan hösten 2020 rullar Lovisa Staberg på vägarna i sin begagnade biogasbil. Valet att byta till biogas var enkelt, men att hitta rätt bil var lite svårare. Så här gick det till när familjen Staberg hittade sin nya familjemedlem.

Lovisa, nu har ni kört på biogas i ett halvår. Hur känns det?

– Så bra! Vi åker runt med lite bättre samvete än när vi körde en bil som gick på fossilt bränsle.

Varför blev det en biogasbil?

–  Vi vill leva så miljövänligt som möjligt och gör redan mycket annat. Så varför inte byta till fossilfritt när vi ändå kan? Helst skulle vi vara utan bil, men med två barn som är 8 och 10 år och behöver skjuts till träningar och kompisar går det inte just nu.

Lovisa och hennes man valde mellan olika förnybara bränslen. De konstaterade att dieselbilen som de ägde då inte kunde tankas med HVO. Elbil skulle bli för krångligt i deras bostadsrättförening. Kvar fanns biogas som det självklara valet:

–  Biogas är ju lite coolare när man bor i Linköping. Och barnen tycker det är häftigt att vi kan åka på våra matrester, säger Lovisa och lägger till:

– En sak som övertygade min man var framtiden för fossilbilar. Begagnade dieselbilar kommer inte löna sig om 10 år och bli förbjuden i vissa miljözoner. Med biogas kan vi ligga mer i framkant.

Men att hitta rätt bil sen var lite knepigare?

– Ja, hur gör man för att köpa en biogasbil? Vi märkte att utbudet inte var lika stort och man behövde lära sig många olika ord och begrepp. Biogas heter inte alltid biogas när man letar. Det kan heta miljöbränsle eller fordonsgas, förklarar Lovisa.

Efter att ha fått koll på sökorden och utbudet på marknaden började de matcha valmöjligheterna med sina behov.

– Vi hade vissa kriterier. Vi är en familj med långa ben, så att kunna sitta bra var viktigt.

De började med att åka till en bilhandlare och provsitta en av kandidaterna, en Skoda Octavia. Just då hade bilhandlaren inte inne någon Skoda med gasdrift.

– Men vi kände direkt att en sån här ska vi ha, säger Lovisa.

Jakten fortsatte på Blocket:

–  Vi jobbade stenhårt med att filtrera sökningar. Vi ville gärna ha en begagnad bil och först hittade vi 22 stycken i Sverige, varav fyra hade dragkrok som var ett måste för oss. Till slut fanns det två stycken kvar i rätt prisklass, berättar Lovisa.

Och vad hände sen?

– Min man tog tåget till Tranås för att provköra en av bilarna. Det slutade med att han körde hem den samma dag! 

Slutet gott – och ett gott samvete för familjen Staberg, som numera kör runt med en lite härligare känsla i magen.