Våra bästa hemestertips

Funderar du på vart du ska åka i sommar? Vi har samlat tips för en roadtrip i Östergötland och Västervik. Tanka biogas på våra mackar på orterna, så åker du hållbart hela vägen.

Resan börjar i Linköping

Starta din resa i Linköping och fyll upp bilen på någon av våra sex mackar. Från vår mack i Valla är det inte långt till Gamla Linköping eller Flygvapenmuseum. Om du har barn får du inte missa Lill-Valla lekpark.

Göta Kanals största turistattraktion, Bergs slussar, är perfekt en varm sommardag. Spana in den makalösa slusstrappan eller hyr en cykel och cykla längs kanalen till Borensberg. Hoppa av och gör ett stopp på Brunneby Musteri och köp med dig lokalproducerade läckerheter. Inne i Berg kan du även handla kolor från Börslycke gård. De är farligt goda! 

Bara några kilometer från Berg ligger Boställets vedugnsbageri utanför Linköping. Vi rekommenderar deras vedugnsbakade bröd. Och något gott till kaffet såklart! Behöver du svalka dig kan du ta en avstickare till Stafsäter glass, där du dessutom kan testa att göra din egen glass.

Nästa stopp - Motala

Strandhäng på Varamobaden är ett måste om du är i Motala. Packa picknickkorgen och se till att vara där tidigt för att fixa bästa platsen. Men var noga med att hålla avstånd! Blir det för trångt finns det många andra fina bad i närheten. 

På Motala motormuseum kan du spana in lite mindre klimatsmarta vrålåk än ditt egna. Ta en glass i hamnen och strosa runt kanalen innan du åker vidare och utforskar omgivningen. Loppisen i Fornåsa är ett hett tips om du vill fynda.

Vadstena ligger 20 minuter från Motala och är en perfekt fortsättning för den historieintresserade. Strosa runt i gamla kvarter eller utforska Vadstena slott och Klosterkyrkan. Spendera natten på Klosterhotellet och koppla av i deras spa innan du åker vidare till nästa utflyktsmål.

Mot Mjölby!

Kring Mjölby finns det en uppsjö med kaféer om du vill stilla sötsuget. Testa veganska godsaker på Open New Doors i Sya, fika på populära Väderstad centralkonditori eller avnjut afternoon tea på Albackens trädgårdskafferi.

Trakten kring Omberg bjuder på vackra naturupplevelser. Naturum Tåkern, Hästholmen, Alvastra, Ellen Keys Strand och Stocklycke hamn är alla värda ett stopp på vägen. Om du orkar dig uppför Hjässan på Omberg, garanterar vi en fantastisk utsikt över Östgötaslätten.

Roadtripen fortsätter till Norrköping

Parkera bilen och strosa runt i Industrilandskapet innan du tar en lunch i Knäppingsborg. Låt dig sedan imponeras av interaktiva upplevelser på Visualiseringscenter. För den kulturintresserade rekommenderas Arbetets museum, Stadsmuseet och Norrköpings konstmuseum.

Gör en avstickare till Söderköping och ät glass på Smultronstället (kom inte dit mätt!). Göta glass som erbjuder italiensk gelato är också värt ett besök. Trotsa glasskoman och ta trapporna upp för Ramunderberget som bjuder på fin utsikt. Åk sedan tillbaka till Norrköping och testa någon av restaurangerna i Norrköping, som Urbane Goat, Pigeon Street eller Il Cibo.

Kolmårdens djurpark är värd en heldag, men missa inte att utforska den fina omgivningen kring Kolmården med sina vandringsleder och fina badsjöar. Ågelsjön är vår favorit.

Från Norrköping är det nära till kusten. Både i Arkösunds- och Gryts skärgård finns många mysiga öar att upptäcka eller övernatta på. Vikbolandet med sina många gårdsbutiker är också värt ett besök.

Ett sista stopp i Västervik

Västervik är utsedd till årets sommarstad och nu är det upp till bevis! Starta dagen med en båttur till Idö eller besök flera av öarna i Tjust skärgård. Både på Idö och Hasselö finns mysiga restauranger att luncha på. Hyr en cykel och utforska ön, bada eller paddla kajak.

Efter skärgårdsturen kan du strosa i hamnen och äta middag med utsikt över vattnet. För en riktigt fängslande upplevelse, övernatta på Fängelset Hotell och Konferens. Obs! Inget för dig som har cell-skräck. Är du mer av en livsnjutare kan istället lyxa till det med spa på Gränsö slott.

Våra mackar

Vi ser till att du kan åka hållbart hela vägen. Tanka 100% fossilfritt på någon av våra 13 mackar i Östergötland och Västervik. 

Här kan du tanka

Hjälpte denna information dig? Nej