Mångdubbelt närproducerat på Grepstad gård

Ola Schwartz är lantbrukaren som blev jordgubbsodlare av en slump. På Grepstad gårdsbutik utanför Motala säljer han närproducerade livsmedel och kör alla sina transporter på närproducerad biogas.

När Ola köpte Grepstad gård tillsammans med sin fru i början av 2000-talet, följde en jordgubbsodling med på köpet. Ola hade tidigare jobbat som spannmålsbonde, men aldrig med jordgubbar – och paret hade först inga planer på att ta över odlingen. Men så bestämde de sig för att prova.

Affärerna gick bra och några år senare bestämde de sig för att expandera företaget. Sommaren 2011, lagom till jordgubbssäsongen, stod de nya lokalerna till Grepstad gårdsbutik klara. I butiken säljs idag egna grönsaker och marmelad, produkter från granngårdarna och varor som köps in från andra producenter. Och jordgubbar såklart!

Biogas – ett enkelt val

När affärerna ökade och transporterna blev fler, köpte Ola sin första biogasbil. Valet var ganska enkelt. Ska man sälja närproducerat så känns det passande att även köra på närproducerat bränsle.

– För oss var biogas det bästa miljöalternativet som fanns då, säger Ola.

”Att köra biogasbil blir som en gemenskap. Man hälsar på varandra när man tankar.”

Ola erkänner att det var en liten omställning att byta från bensin till biogas, speciellt när man bor på en gård med en bit till närmaste mack. Men han håller inte med om att det skulle vara krångligare med biogasbil, något som brukar vara en vanlig fördom.

– Det är som vilken bil som helst. Man måste bara planera lite, säger Ola.

– Jag känner mig så himla nöjd över att kunna åka med gott samvete. Med minimala avgaser och utsläpp!

Idag har Grepstad gårdsbutik öppet året runt och Ola driver gården ensam efter att hans fru Eva tragiskt gick bort våren 2022. Ola märker att intresset för närproducerad mat har ökat, speciellt de senaste åren. Till butiken kommer både kunder som bor i området och sommarturister.

Även hos Ola  har miljöintresset vuxit.

– Vi vill bli fossilfria. Förutom biogasbilen så producerar vi egen el med solceller, säger Ola.

Ola berättar också att han är nyfiken på att testa biogödsel, restprodukten från biogasproduktionen som främst säljs till lantbrukare.

– Biogödsel är väldigt intressant för oss som är lantbrukare. Vi behöver näringen från gödslet och det måste tillbaka in i kretsloppet.

Ola har aldrig ångrat valet av bil. Han har redan bestämt sig för att nästa bil också ska gå på biogas.

– Nu hoppas vi bara att fler lantbrukare också väljer att köra på biogas, avslutar han.