För tunga transporter

Med flytande biogas kan ni minimera utsläppen från era tunga transporter. Satsa på framtidens bränsle redan idag.

Flytande biogas (LBG) är ett lokalproducerat bränsle som ersätter bensin och diesel och minskar koldioxidutsläppen med mer än 90 procent. Svensk Biogas kommer att etablera två mackar för flytande biogas i Östergötland, en i Mjölby och en i Linköping. Därmed kommer vi att kunna erbjuda ett fossilfritt alternativ för regionens tunga transporter.

Alla förutsättningar finns

Redan idag finns goda förutsättningar för att ställa om till hållbara transporter. Tillsammans med Tekniska verken satsar Svensk Biogas på flytande biogas. Vi bygger två LBG-mackar och Tekniska verken bygger en produktionsanläggning för flytande biogas som blir den största i Sverige. Samtidigt planerar andra aktörer för etablering av ett 30-tal LBG-mackar runt om i Sverige. Därmed kommer det att finnas  gott om tankningsmöjligheter även när du rör dig utanför Östergötland.

Här finns våra mackar idag.

Maximal prestanda och minimal klimatpåverkan

Flera lastbilstillverkare satsar på LBG och idag erbjuder Scania, Iveco och Volvo gastlastbilar med upp till 460 hästkrafter. En tank rymmer normalt 200-400 kg flytande biogas vilket ger en räckvidd på 100-160 mil per tankning vid normal last (40 ton släp).

Gaslastbilar på marknaden:

Billigare än bensin och diesel

Att tanka flytande biogas är oftast billigare än att tanka diesel. LBG mäts i kilo och innehåller 1,4 mer gånger energi än diesel. För att räkna ut jämförelsepriset (dieselekvivalent) mellan biogas och diesel tar du därför biogaspriset och delar med 1,4.

Jämförelsepris LBG och diesel

  • Kilopris flytande biogas / 1,4 = Motsvarande literpris på diesel.
  • Literpris diesel x 1,4 = Motsvarande kilopris på LBG.

Säg att priset på LBG är 18 kr/kg och dieselpriset vid samma tidpunkt är 16,50 kr/l. För att få fram jämförelsepriset räknar du så här: 18 kr/kg / 1,4 = 12,9 kr/l i dieselekvivalenter.

Så funkar det att tanka

Att tanka (LBG) skiljer sig något från att tanka lastbilar som drivs med diesel eller bensin. Eftersom den flytande gasen är nedkyld, krävs ett speciellt munstycke och en speciell tank på lastbilen. Själva tankningsmomentet tar oftast inte mer än 5-10 minuter. Inom kort kommer vi uppdatera denna sida med instruktioner för hur du tankar LBG. 

Hjälpte denna information dig? Nej