Flytande biogas (LBG) för tunga transporter

Med flytande biogas kan ni minska utsläppen från era tunga transporter och samtidigt bli konkurrenskraftiga. Satsa på framtidens bränsle redan idag.

Flytande biogas (LBG) är ett lokalproducerat bränsle som ersätter bensin och diesel och minskar koldioxidutsläppen med mer än 90 procent. Svensk Biogas driver idag två mackar för flytande biogas som finns i Mjölby och Linköping. När du tankar hos oss får du 100 procent fossilfri biogas från Tekniska verkens produktionsanläggning, som är den största i Sverige.

Tankstationer med flytande biogas blir allt fler

I Sverige finns idag 26 tankstationer för LBG/LNG och utbyggnaden av LBG-nätet pågår för fullt. Flytande biogas är framtidens bränsle och inom loppet av några år kommer det finnas gott om tankningsmöjligheter ute på vägarna.

Tanka LBG hos Svensk Biogas

Lastbilar som går på LBG

Flera lastbilstillverkare satsar på LBG och idag erbjuder Scania, Iveco och Volvo gaslastbilar med upp till 460 hästkrafter. En tank rymmer normalt 200-400 kg flytande biogas. Det ger en räckvidd på 100-160 mil per tankning vid normal last (40 ton släp).

Gaslastbilar på marknaden:

Ladda ner Biogas Östs broschyr Gasfordon 2020 som visar aktuella gasfordon på den svenska marknaden.

Tanka flytande biogas

Att tanka LBG skiljer sig något från att tanka lastbilar som drivs med diesel eller bensin. Eftersom den flytande gasen är nedkyld, krävs ett speciellt munstycke och en speciell tank på lastbilen. Själva tankningsmomentet tar oftast inte mer än 5-10 minuter.

Vill du veta mer om hur ditt företag kan ställa om?

Kontakta oss så berättar vi hur ni kan bli fossilfria.

Erik Nordell

Produktansvarig för flytande biogas (LBG)
013-30 85 42
erik.nordell@tekniskaverken.se

Hjälpte denna information dig? Nej