Tekniska verken utser Svinneriet till Årets hållbara företag

Andreas Landén med representanter från Tappra barn och Tekniska verken
Pressmeddelande
11 november 2023 08:01
Tekniska verken delade under fredagkvällen, den 10 november, ut priset för Årets hållbara företag under Tappra barns årliga Nätverksgala i Linköping. Priset gick till restaurangen Svinneriet.

Tekniska verken är en av åtta guldpartners till Tappra barns nätverksgala, och stöttar kategorin Årets hållbara företag. Utmärkelsen delas ut med målet att lyfta lokala aktörer som visar på goda initiativ och inspirerar andra till att bygga världens mest resurseffektiva region.

– Med sin filosofi om återbruk och minskat matsvinn i det lokala formatet bidrar Svinneriet på ett konkret plan till att livsmedel på olika sätt tas tillvara i ökad omfattning i Linköping. Eftersom produktion av mat orsakar utsläpp av växthusgaser – som mer eller mindre skett i onödan om maten går förlorad, är Svinneriets verksamhet och den kunskap och inspiration som de förmedlar väldigt värdefulla ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Jörgen Svärdh, marknadsdirektör, Tekniska verken.

Övriga nominerade i kategorin Årets hållbara företag var Hermelins Skänninge och Lantmännen Agroetanol.

Motivering:
Restaurang Svinneriet utmanar föreställningen om vad mat ska vara. Med filosofin mätta magen inte sopen serverar de lunch och catering på råvaror som annars hade slängts. Just nu siktar de mot nästa mål – att investera i en kvarn som gör gödsel av den lilla mängd svinn som uppstår. Gödslet kommer att gå tillbaka till restaurangens odlingar och producenter.

Tack Svinneriet, för att ni leder vägen för cirkulär gastronomi.

För mer information, kontakta gärna:

Jörgen Svärdh, marknadsdirektör, Tekniska verken i Linköping
Telefon: 013-20 92 49
E-post: jorgen.svardh@tekniskaverken.se

Andreas Landén, kock och grundare till Svinneriet
Telefon: 070-577 33 85
E-post: andreas@restaurangjord.se

Om Tappra barn:
Tappra barn är en lokal Nätverksstiftelse som arbetar för att hjälpa barn som på något sätt har det tufft. Medlen samlas in via aktiviteter, events och kampanjer och kommer barn till godo i samma städer där organisationen är verksam (Linköping, Jönköping och Norrköping). Ett av dessa initiativ är den årliga nätverksgalan. Galan syftar till att premiera organisationer och personer som engagerat sig för ett mer hållbart samhälle, samtidigt som man tillsammans samlar in pengar till utsatta barn i Linköping.

Andreas Landén tillsammans med representanter från Tappra barn och Tekniska verken