Flytande biogas för industri

Genom att ersätta fossila bränslen med flytande biogas, kan ditt företag minska utsläppen med cirka 90 procent. Vi hjälper er att ställa om till en hållbar industri.

Från 2020 kommer Svensk Biogas att kunna erbjuda flytande biogas (LBG) som är närproducerad i Linköping på Tekniska verkens biogasanläggning. LBG är ett fossilfritt och förnybart alternativ till bland annat naturgas och gasol, som ger minst 90 procent lägre klimatpåverkan än fossila bränslen.

Ett företag som redan har tagit steget mot fossilfritt är Toyota Material Handling i Mjölby. Från hösten 2019 kommer de att byta ut gasolen i sitt truckmåleri mot flytande biogas från Svensk Biogas. 

Vi hjälper er att ställa om till fossilfritt

När ditt företag har tagit beslutet att ställa om till fossilfritt, så hjälper vi er från start till mål. Beroende på era behov kan vi bland annat bidra med rådgivning kring brännare och lagringstankar för flytande biogas. Vi kan även hjälpa till under förstudien. 

Vårt moderbolag Tekniska verken erbjuder bland annat tjänster för insamling av matavfall, som sedan används i biogasproduktionen. I praktiken kan ni alltså använda ert eget matavfall som förnybar energi och på det sättet sluta kretsloppet.

Energiinnehåll jämfört med andra bränslen

  • Flytande biogas (LBG): 13,7 kWh/kg
  • Gasol: 12,9 kWh/kg
  • Flytande naturgas (LNG): 13,7-15 kWh/kg

Minska utsläppen från era tunga transporter

Flytande biogas kan även användas för tunga transporter och ger maximal prestanda men minimal klimatpåverkan. Både fordonstillverkare och drivmedelsbolag satsar nu på flytande biogas vilket gör att det finns alla förutsättningar att ställa om. Svensk Biogas kommer att etablera två mackar för flytande biogas i Mjölby och Linköping, varav den första öppnar under hösten 2019. Här kan du läsa mer om vår satsning.

Vill ni ställa om till en fossilfri produktion?

Erik Nordell

Produktansvarig för flytande biogas (LBG)
013-30 85 42
erik.nordell@tekniskaverken.se

Hjälpte denna information dig? Nej