3 anledningar till att biogas är bäst!

6-12 maj är det Nationella biogasveckan och vi passar på att hylla världens bästa bränsle! Så klart är vi partiska men vi tycker att det finns så många anledningar till varför biogas är bäst. Här listar vi våra tre favoriter.

Biogas är bäst för att...

...det blir magi av matavfall!

Vi brukar säga att biogasen är magisk. För visst känns det som trolleri att grannens tacorester kan förvandlas till bilbränsle? Med invånarnas hjälp samlar vårt moderbolag Tekniska verken in matavfall med Gröna påsen. De tar också emot matavfall från andra kommuner, storkök och industrier.

Matavfallet kommer till biogasproduktionsanläggningen i Linköping - ”where the magic happens”. Materialet hamnar sedan i en rötkammare där det ligger och bryts ner i cirka 40-45 dagar.

Under nedbrytningsprocessen bildas gas som består av metan och koldioxid. För att det ska kunna bli fordonsgas så "tvättas" koldioxiden bort. Slutresultatet blir fossilfri biogas som minskar utsläppen med nästan 100 procent! Det kallar vi magi!

... det är förnybart, fossilfritt och flexibelt!

Riksdagen har satt målet att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent från 2010 till 2030. Det är alltså omöjligt att köra på som vanligt. För att ställa om behövs flera fossilfria alternativ och ett av de bästa är biogas.

Biogas är förnybart, fossilfritt, lokalproducerat och har många användningsområden. Till exempel kan bilar, bussar, fabriker och fartyg drivas med gas. Att köra på biogas är precis som att köra en "vanlig" (läs fossil) bil, bara mycket bättre och med närmare 100 % lägre koldioxidutsläpp.

I Sverige finns cirka 180 publika biogasmackar, tolv av dessa är våra och finns i Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby och Västervik. Just nu bygger Tekniska verken en produktionsanläggning för flytande biogas (LBG) i Linköping. Vi bygger även två tankstationer för (LBG) i Linköping och Mjölby. Med flytande biogas kan även industri och tunga transporter bli förnybara och fossilfria.

... det sluter kretslopp!

Biogas produceras bland annat av matrester men även vid produktionen blir det rester kvar, i form av biogödsel som kan ersätta konstgödsel. Biogödsel används för att odla KRAV-märkt livsmedel som morötter och potatis. När du slänger skalet från dina morötter i matavfallet kan det i sin tur bli ny biogas  och cirkeln är sluten.

Från matavfallet tillverkar vi alltså två produkter samtidigt som båda ger ren drivkraft: fossilfritt fordonsbränsle och näringsrik gödsel.

Hjälpte denna information dig? Nej